Cursisten nemen VTS-diploma in ontvangst

NNVO feliciteert de geslaagden van de Initial Training 17. Zij hebben hun basisopleiding voor de functie van VTSO (Vessel Traffic Service Operator) erop zitten en gaan nu door met de Sector Training. Maar eerst mochten zij op dinsdag 25 mei hun felbegeerde papiertje in ontvangst nemen. Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen, reikte de diploma's uit op het kantoor van NNVO in Rotterdam.

Directeur Pieter Kuijt heette de aanwezige cursisten van harte welkom en feliciteerde hen met het behaalde resultaat. “Jullie hebben een topprestatie neergezet,” zo complimenteerde hij hen. Ook Andreas Keller was erg te spreken over de prestaties van de klas. Hij wees hen op het feit dat de cursisten historie hebben geschreven: zij mochten als eerste klas aan de slag met de nieuwe e-learning Poseidon en de nieuwe simulator van NNVO. “We zijn tot de conclusie gekomen dat Poseidon een gedegen voorbereiding biedt op de simulator. Mede dankzij jullie feedback kunnen we de e-learning verder verbeteren.”

Van Poseidon naar simulator
De e-learning vervangt sinds dit jaar de eerste zes praktijkoefeningen van de simulator. In Poseidon krijgen cursisten screenshots van radarbeelden te zien en oefenen ze met topografie, het bedienen van de simulator en basiscommunicatie. Ze leren bijvoorbeeld procedures in te spreken, kunnen die terugluisteren en vervolgens vergelijken met hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Op de simulator begint het echte werk en moeten de cursisten acteren op bewegende beelden, oftewel het begeleiden van ‘echte’ varende schepen.

“Voorheen hadden de cursisten geen specifieke voorbereiding op de simulator, die hebben ze nu wel met Poseidon,” vertelt Andreas Keller. “Je merkt dat ze al een bepaald niveau hebben en dat is mooi om te zien. De cursisten kunnen thuis rustig oefenen met bijvoorbeeld hun uitspraak. Hiermee hebben we ook een drempel weggehaald; het is niet meer ‘raar’ om op de simulator je stem terug te horen met een coach naast je.”

Blije cursisten
Cursist Robin Lip kijkt met een goed gevoel terug op zijn opleiding. “Het was intensief, maar ik heb veel geleerd. De opleiding is goed georganiseerd en je krijgt prima begeleiding van de coaches. Ook het leren in Poseidon is mij goed bevallen, omdat je het op je eigen tempo kan doen. De e-learning is gebruiksvriendelijk. Ik vond het vooral handig dat ik voor het onderdeel gespreksdiscipline mijn eigen opnames kon terugluisteren. Het is prettig dat dit kan voordat je begint aan de oefeningen op de simulator.”

Ook Sean Heijnen kijkt tevreden terug op zijn opleiding. “De Initial Training sloot aan bij mijn verwachtingen. En door de goede communicatie vanuit NNVO weet je als cursist ook wat er van jou wordt verwacht. Met Poseidon kun je je prima voorbereiden op de simulator. Zeker als het gaat om topografie. Doordat je dit al geoefend hebt, kun je je een stuk sneller op je leerdoelen focussen. Er moet nog wel worden gekeken naar een aantal punten, zoals een betere verdeling van het aantal vragen tussen moeilijke en makkelijker onderdelen.”

NNVO gaat aan de slag met de feedback van de cursisten en komt binnenkort met een tweede versie van Poseidon.