VTS-cursisten gestart met Initial Training

Een groep van twaalf cursisten wordt de komende maanden bij NNVO opgeleid voor de functie van VTSO (Vessel Traffic Service Operator). De nieuwe cursisten werden op donderdag 7 januari in Rotterdam ontvangen voor de start van de basisopleiding, de Initial Training. Pieter Kuijt, de nieuwe directeur bij NNVO, heette hen op gepaste afstand welkom in het auditorium.

Na het openingswoord door Pieter Kuijt gaf Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen, uitleg over de Initial Training en wat de cursisten kunnen verwachten. Opleidingskundige Francoise Kort ging vervolgens in op de e-learning Poseidon. Na een periode van testen is het de eerste keer dat cursisten aan de slag mogen met deze nieuwe digitale leeromgeving. NNVO is dan ook erg benieuwd naar hun bevindingen.

Kennismaken
Na een korte koffiepauze werden de cursisten verdeeld over twee leslokalen met elk zes deelnemers zodat iedereen de coronamaatregelen in acht kon nemen. Eenmaal in het klaslokaal mochten zij Chromebooks in ontvangst nemen, waarmee ze goed voorbereid aan de opleiding kunnen beginnen. Uiteraard was er daarna een voorstelronde zodat de cursisten nader kennis konden maken met elkaar. Al snel bleek dat de meeste aanstormende VTSO’s over aardig wat nautische ervaring beschikken.

Online lessen
Na een ochtendje uitleg en kennismaken moest de gezamenlijke lunch helaas worden overgeslagen als gevolg van de aangescherpte coronaregels. De cursisten zijn in elk geval goed geïnformeerd en beschikken over de benodigde materialen voor hun opleiding. De eerste theorielessen vonden maandag 11 januari op NNVO’s leslocatie in Rotterdam plaats. Naar aanleiding van de persconferentie afgelopen dinsdag is besloten om alle komende theorielessen voorlopig online te geven.

Praktijklessen
Voor de praktijklessen wordt de groep verdeeld over de simulatoren van Port of Amsterdam, Port of Rotterdam en NNVO’s eigen simulator. Het is de eerste keer dat NNVO de eigen simulator inzet, deze is onlangs speciaal door Saab gebouwd. Het uiterlijk en gebruik van de simulator ligt vanzelfsprekend dicht bij de operationele realiteit. Naar verwachting kunnen de cursisten in mei hun VTS-diploma in ontvangst nemen.

Image