Kennismaken met… Jaco Weststrate

In deze rubriek laten we elke maand een medewerker van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Deze maand is het de beurt aan coach en VTS-adviseur Jaco Weststrate. “Het samenwerken met cursisten is een van de aspecten wat dit werk zo boeiend maakt.”

Wie is Jaco Weststrate?
“Ik ben 59 jaar en woon in het Zeeuwse Wemeldinge. Voor Rijkswaterstaat werk ik op de verkeerscentrale Hansweert, onderdeel van de Schelderadarketen. Ik ben getrouwd met Anja en heb twee volwassen kinderen die inmiddels niet meer thuis wonen. Mijn zoon werkt bij KLM en woont in het midden van het land. Mijn dochter woont dichterbij, daar gaan we elke week naartoe om op de kleinkinderen te passen. Dat zijn er vijf waaronder een drieling van bijna 4 jaar dus dat is een druk winkeltje. In mijn vrije tijd ben ik graag in de buitenlucht: wandelen, fietsen, motorrijden en in de tuin rommelen. Hoewel mijn knieën niet alles meer toelaten, sport ik graag op de fiets of crosstrainer.”

Welke werkervaring heb je?
“Na de middelbare school heb ik vijf jaar bij de Koninklijke Landmacht gewerkt als instructeur. Na deze tijd bij defensie ben ik bij Rijkswaterstaat gaan werken op diverse sluizen in Zuidwest-Nederland. In 1996 ging ik naar de VTS-basisopleiding van NNVO in Wageningen. In december van dat jaar mocht ik gaan werken op de verkeerscentrale Hansweert. Kort daarop ben ik in opleidingsland verzeilt geraakt als simulatorinstructeur, theoriedocent en later ook als examinator. Sinds 2017 werk ik één dag in de week als coach en VTS-adviseur voor NNVO.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Die gemiddelde werkweek komt bij mij niet voor, natuurlijk ook omdat ik maar één dag in de week bij NNVO werk. Ik doe wat nodig is en waar het nodig is. Enerzijds werk ik als coach voor de Initial Training, anderszins werk ik ook achter de schermen om de opleiding te optimaliseren. Dit doe ik hoofdzakelijk bij VTS, maar vorig jaar heb ik ook wat gedaan voor de Nautische Leerlijnen. Dat was een leuke sidestep en wat mij betreft voor herhaling vatbaar.”

Wat maakt jouw werk interessant?
“Het leukste van dit werk is de samenwerking met collega’s om de opleiding naar een steeds hoger niveau te tillen en te vernieuwen. Maar ook het samenwerken met cursisten is een van de aspecten wat dit werk zo boeiend maakt. Geen enkele cursus of cursist is hetzelfde. Het is altijd een uitdaging om maatwerk te leveren en het geeft een voldaan gevoel als dat lukt. Cursisten van een Initial Training hebben op de eerste dag van hun opleiding meestal geen idee wat ze moeten verwachten. Als ze dan na een maand of vier de NNVO-deur uitgaan met een basisdiploma op zak, geeft het een goed gevoel als je daar een steentje aan hebt kunnen bijdragen.”

VTS-adviseur Jaco Weststrate