Drie vragen aan cursist Sjoerd Heijlaarts

Sjoerd Heijlaarts behaalde onlangs zijn diploma voor de basisopleiding tot VTS-operator. De komende tijd gaat hij aan de slag met de Sector Training bij de verkeerscentrale Dordrecht. Hierbij doet hij alle kennis op die specifiek voor deze sector van belang is. Hoe kijkt hij terug op zijn opleiding bij NNVO en wat verwacht hij van zijn nieuwe baan?

Waarom koos je voor de opleiding tot VTS-operator?
“Ik ben een echt schipperskind. Mijn vader had vroeger een sleepboot en is later bij Rijkswaterstaat gaan werken als VTS-operator. Inmiddels is hij met pensioen. Zelf heb ik vanaf mijn vijftiende gewerkt als vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Na mijn hbo-opleiding ben ik de makelaardij ingegaan. Toch lag mijn hart altijd bij de scheepvaart. Toen ik de vacature voor een VTS-operator bij de Verkeerscentrale Dordrecht voorbij zag komen, besloot ik dat dit het moment was om ervoor te gaan. Ik ben in Dordrecht opgegroeid en ken het gebied goed. Rijkswaterstaat nodigde me uit voor een gesprek, ik deed een assessment via NNVO en mocht vervolgens in januari van dit jaar beginnen met de Initial Training.”

Voldoet de opleiding aan je verwachtingen?
“Ja, ik wist eigenlijk wel wat ik kon verwachten. Mijn vader is namelijk ook coach geweest en ik ging vroeger wel eens met hem mee. Helaas vonden de theorielessen in mijn geval online via Teams plaats als gevolg van de coronamaatregelen. Dat geeft een andere dynamiek. Toch waren de lessen niet minder effectief, want ik heb veel geleerd. Ondanks de online lessen was er een goede interactie, zowel tussen de cursisten onderling als tussen de coach en de cursisten. Ook is er tijdens de lessen gebruikgemaakt van handige digitale tools. En de excursie naar de Kustwacht werd vervangen door een online presentatie door diezelfde Kustwacht. Verder vind ik dat de training op de simulator goed aansluit op de praktijk. Ik kijk met een goed gevoel terug op de opleiding.”

Wat verwacht je van je toekomstige baan?
“Ik vind het een geweldige uitdaging om straks het scheepvaartverkeer in goede banen te mogen leiden. De Verkeerscentrale Dordrecht ligt in een drukbevaren gebied waarbij je te maken krijgt met zowel zeevaart, binnenvaart als recreatievaart. Zij hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Ik verwacht dat mijn toekomstige baan nooit saai zal worden. Ook weet ik nu al dat ik in een leuk team terechtkom waar het wel goed zit met het teamgevoel.”

Sjoerd Heijlaerts, cursist VTS-opleiding