NNVO on tour: werkbezoek aan Canada

NNVO werkt continu aan de kwaliteit en het efficiënter inrichten van de opleidingen. Omdat we in Nederland de enige zijn die de opleiding tot VTS-operator aanbieden, is het van belang dat we zo nu en dan eens kijken bij onze collega’s in andere landen. Toen NNVO door iemand uit ons netwerk werd uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Canada, was de interesse al gauw gewekt. De Canadese collega’s hanteren een trainingssystematiek waarbij cursisten elkaar trainen. Daar wilden we meer van weten.

Eind november stapten wij, Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen en onderwijskundige Renée Rijkhoek, in het vliegtuig naar Canada. We waren een week lang te gast bij de Canadian Coast Guard, die verantwoordelijk is voor VTS in Canada. De reis begon in Halifax (provincie Nova Scotia), waar we een bezoek brachten aan de verkeerscentrale. Het werd ons direct duidelijk dat het verkeersaanbod weliswaar minder intensief is, maar het vooral de elementen der natuur zijn die het werk als VTSO complex maken. Zo hebben de Canadezen vanaf januari t/m juni/augustus te maken met ijsbergen die zuidwaarts drijven, walvismigraties en extreem weer. Vanwege het laatste heeft elke VTS-post een destress positie door de vele incidenten die op zee plaatsvinden. Op deze positie komen de nood- en spoedmeldingen binnen.

Image
Image

Twee talen
Daarnaast heeft de oostkust van Canada vele visgronden waar intensief op krabben en kreeften wordt gevist. Om het nog complexer te maken, zijn sommige posten Franstalig, sommige Engelstalig en de anderen tweetalig. Bovendien kent Canada zoveel dialecten dat men met ‘gewoon’ Frans of Engels er nog niet is. Daarom is het belangrijk dat iedere VTS-operator goed Engels en Frans spreekt. Dit maakt de werving van cursisten ingewikkeld, omdat niet iedereen tweetalig is in Canada. Om die reden werft men ook niet-nautische mensen voor dit beroep.

Elkaar trainen
Woensdag was dé dag waar wij maanden naar uitgekeken hebben; het bezoeken van de VTS-opleiding bij de Canadian Coast Guard College in Sydney. Hier observeerden we dat cursisten elkaar inderdaad trainen op de simulator. Door middel van pop-ups in het beeldscherm waarop een deel van het script verschijnt, weet de cursist die de coach-rol heeft wat hij dient te zeggen. Er is een coach die dit monitort en aanwezig is voor vragen. Aan de andere zijde van het lokaal regelen de cursisten op de VTS-posities het scheepvaartverkeer. Ook aan die zijde zijn coaches aanwezig die monitoren en vragen beantwoorden. Het voordeel van deze werkwijze is dat dit minder inzet van coaches vergt. Er zijn nog een aantal andere onderwijskundige voordelen, maar ook nadelen.

Kennis uitwisselen
Het was een zeer leerzaam werkbezoek, dat ons een fijne sparringpartner rijker heeft gemaakt. We hebben veel kennis uitgewisseld met elkaar, vooral op onderwijskundig gebied. Het is interessant te ervaren dat - ondanks de vele kilometers en grote hoeveelheden oceaanwater tussen ons - wij met dezelfde uitdagingen worstelen zoals tweetaligheid op de vaarweg, werving en selectie. Op dat vlak hebben we met elkaar onze inzichten gedeeld. We zijn tot de conclusie gekomen dat het inderdaad mogelijk is dat cursisten elkaar trainen. We hadden echter nooit de manier kunnen bedenken waarop de Canadezen dit doen, namelijk door pop-ups in het beeldscherm. Dit is een interessant inzicht dat we wellicht verder kunnen uitwerken. Wat ons tot slot is opgevallen, is dat wij in Nederland een prachtig doordacht onderwijsmodel hanteren in onze VTS-opleiding.

Image
Image

Laatste nieuws

Controller David le Roy al bijna 20 jaar werkzaam bij NNVO

David le Roy begon in mei 2005 als financieel medewerker bij NNVO. Hij was destijds het zesde personeelslid dat in dienst kwam. Inmiddels is hij dus al bijna twintig jaar werkzaam bij NNVO. David groeide door naar de functie van controller en is tegenwoordig ook parttime zzp’er. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? 

Lees meer

NNVO viert 20-jarig jubileum

Feestelijk nieuws: vandaag is het precies twintig jaar geleden dat NNVO een stichting werd. Als samenwerkingsverband bestond NNVO al sinds 1989, maar in 2004 werden wij een zelfstandige onderwijsinstelling. Wij vieren dus ons 20-jarig jubileum! Ter ere hiervan heeft ons logo een decoratief tintje gekregen en blikken we in dit artikel terug op de afgelopen twee decennia. 

Lees meer

NNVO zoekt een manager Opleidingen & Dienstverlening

Ben jij die verbindende leider die op inspirerende wijze sturing geeft aan een team? Ben je sterk in opleidings- en bedrijfsprocessen en schakel je gemakkelijk tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau? Als manager bij NNVO krijg je een breed en uitdagend takenpakket met veel ruimte en verantwoordelijkheid. 

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu