VTS-opleiding

De VTS-opleiding bij NNVO is dé opleiding voor nautisch verkeersleiders in Nederland. VTS staat voor Vessel Traffic Service. Een VTS-operator (VTSO) staat met behulp van radar en marifoon in contact met de scheepvaart. Door de schepen te informeren over de verkeerssituatie zijn zij in staat om beslissingen te nemen over de te volgen koers. VTSO’s zorgen ervoor dat het scheepvaartverkeer veilig en vlot verloopt.

Eisen aan een VTSO
Als VTSO werk je veel samen met anderen, zowel binnen de verkeerscentrale als daarbuiten. Het is dus van belang dat je goed kunt samenwerken. Daarnaast moet je kritisch zijn op je werk. De VTSO vervult een veiligheidsfunctie en verkrijgt alleen zijn bevoegdheid als hij aan de eisen voldoet. Jaarlijks moet hij aantonen de standaard nog te halen.

Kwaliteit
De kwaliteit van de opleiding is geborgd door accreditatie via het CPION.

Structuur van de opleiding

NNVO organiseert de VTS-opleiding in samenwerking met de zeven VTS-autoriteiten in Nederland. Je kunt deze volgen als je in dienst bent van een VTS-autoriteit. De opleiding bestaat uit twee onderdelen:

    • Initial Training (IT)
    • Sector Training (ST)

De IT duurt ongeveer vijf maanden, waarna er een diploma wordt behaald. Hierna volgt de cursist de ST bij de VTS-autoriteit waar hij komt te werken. De duur van deze training verschilt per havenbedrijf. De cursist doet alle kennis op die specifiek voor die sector van belang is. Bij het succesvol afronden van de ST ontvangt de cursist een pas met de behaalde bevoegdheden.

Jaarlijks volgt de VTSO theoretische en praktische bijscholing. Elke drie jaar, bij het behalen van alle jaarlijkse onderdelen, ontvangt de VTSO een nieuwe pas.

Uniformiteit, inhoud en samenhang

De lesstof van de Initial Training is verdeeld in competenties, die terugkomen in de Sector Training. Om ervoor te zorgen dat het lesmateriaal van de Initial Training up-to-date blijft, bestaat er een Commissie van Deskundigen (CvD). Deze commissie bestaat uit afgevaardigde medewerkers van de VTS-autoriteiten. Alle nieuwe en veranderde lesstof gaat langs de CvD ter beoordeling.

De uitvoeringsorganisatie en de examencommissie van NNVO zorgen ervoor dat de examinering, zowel binnen de IT als de ST, uniform verloopt. Daarnaast houdt NNVO het register van bevoegdheden bij.

Deze participanten werken samen met NNVO
aan de VTS-opleidingen:

 

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen zijn te vinden via onderstaande link.


Veelgestelde vragen

Informatie voor werkgevers

Werkt u voor een VTS-autoriteit en heeft u als taak leidinggeven aan VTSO's? Neem dan contact met NNVO op. We komen graag bij u langs om u te informeren over ons werk en wat wij kunnen bieden om u te ondersteunen bij uw werkzaamheden.

Contactformulier
 
 

VTS-coaches

De VTS-coaches worden door NNVO opgeleid. Zij volgen eerst de Initial Coach Training (ICT) bij het Nova College in IJmuiden en aansluitend de Applied Coach Training (ACT) die door NNVO wordt verzorgd. Hierna volgt een traject van meelopen met ervaren coaches en het invullen van het coachwerkboek. Aan het einde van dit traject vindt er een evaluatiegesprek plaats waarbij een coach wel of niet bevoegd wordt verklaard.

Informatie over de Initial Coach Training
Informatie over de Applied Coach Training

Kalibratiebijeenkomsten VTS-coaches

De VTS-coaches moeten elk jaar een kalibratiebijeenkomst volgen bij NNVO. Hiermee behouden zij hun coach-bevoegdheid. De kalibratiebijeenkomsten worden door NNVO gepland en geregistreerd.

Examinatortrainingen

Een VTS-examinator is bevoegd nadat hij een examinatortraining heeft gevolgd bij NNVO. Deze training wordt gegeven door de  uitvoeringsorganisatie van NNVO. Ook hier geldt dat er een jaarlijkse bijscholing gevolgd moet worden om de bevoegdheid te behouden. Daarnaast biedt NNVO een taalexaminatortraining aan.

Mentortraining

Zodra cursisten de IT (Initial Training) hebben afgerond, volgen zij de ST (Sector Training). In de ST wordt dezelfde opleidingssystematiek gehanteerd als in de IT. De cursisten worden tijdens de training op de werkvloer door mentoren begeleid. Om dit proces goed te laten verlopen en de mentoren voor te bereiden op hun taak, heeft NNVO mentortrainingen ingericht. Dit is geen verplichting, maar wordt wel van harte aanbevolen.

Meer informatie

Anneloes Klinge Anneloes Klinge Team Opleidingen
010 - 311 00 95 (ma t/m do)
Irene van den BlinkIrene van den BlinkTeam Opleidingen 
010 - 311 00 95 (ma, di, do)
Andreas KellerAndreas Keller Hoofd VTS-opleidingen
06-55862681 (ma t/m do)
Bas StruijkBas Struijk  Docent en functioneel beheerder VTS
06-40845934 (ma t/m do)
 

Laatste nieuws

Directeur NNVO Pieter Kuijt

Onze cursisten verdienen een topopleiding

De stichting NNVO bestaat dit jaar 20 jaar. Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar anno 2024 is NNVO springlevend en staan onze opleidingen er beter voor dan ooit. Directeur Pieter Kuijt blikt in deze column kort terug, maar vooral vooruit.

Lees meer
VTSO-opleiding krijgt goede beoordeling

VTSO-opleiding krijgt goede beoordeling

In opdracht van NNVO heeft Metis Onderwijsadvies onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de VTSO-opleiding. Voldoet de opleiding aan de hedendaagse eisen om tot vakbekwame operators te komen? En waar liggen eventuele verbeterkansen? Onlangs verscheen het adviesrapport. 

Lees meer

Feestelijke diploma-uitreiking voor 22 aanstormende VTSO’s

NNVO feliciteert de geslaagde cursisten van alweer de 23e Initial Training. Dit keer hebben 22 cursisten succesvol hun basisopleiding voor de functie van VTSO (Vessel Traffic Service Operator) afgerond. De diploma-uitreiking vond plaats op 27 mei in hotel Van der Valk in Gorinchem.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu