Wie VTS-operator (nautisch verkeersbegeleider) wil worden bij een van de VTS-autoriteiten in Nederland, komt bij NNVO terecht voor de Initial Training. Deze opleiding bestaat uit theorielessen, een e-learning en praktijkoefeningen op een simulator. Hierbij doet de cursist alle benodigde kennis op. Voor de praktijkoefeningen wordt gebruik gemaakt van drie verschillende simulatorlocaties in Nederland. Nu NNVO een eigen simulator in gebruik heeft, biedt dat een hoop flexibiliteit.
Geavanceerde software
Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen, is razend enthousiast over de nieuwe simulator. “Bij ons is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Saab heeft de software ontwikkeld en geïnstalleerd. Ik durf wel te stellen dat we hier de Rolls-Royce onder de simulatoren hebben staan. De software is niet alleen geavanceerd, maar ook gebruiksvriendelijk en sluit naadloos aan op de operationele werkvloer. Een andere grote plus is dat onze instructeurs op afstand oefeningen kunnen inbouwen en trainingen kunnen voorbereiden.”
Overgangsoefeningen
Voor de kennismakingsdag met de nieuwe simulator waren elf cursisten uitgenodigd, verdeeld over vier groepen met elk een eigen tijdvak. Zij hebben een groot deel van de theorie gehad en hebben al veel geoefend in het e-learningprogramma Poseidon. “Voorheen werden de eerste zes praktijkoefeningen op de simulator gedaan, maar die zijn sinds dit jaar vervangen door de e-learning. De cursisten mochten nu dus voor het eerst met de simulator aan de slag. Onder begeleiding van een coach hebben zij een aantal oefeningen gedaan. Dit zijn overgangsoefeningen ter voorbereiding op de echte praktijkoefeningen. Hiermee konden wij meteen testen of Poseidon een gedegen voorbereiding vormt op de simulator,” legt Andreas Keller uit.
In Poseidon krijgen cursisten screenshots van radarbeelden te zien en oefenen ze met topografie, het bedienen van de simulator en basiscommunicatie. Ze leren bijvoorbeeld procedures in te spreken, kunnen die terugluisteren en vervolgens vergelijken met hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Op de simulator begint het echte werk en moeten de cursisten acteren op bewegende beelden, oftewel het begeleiden van ‘echte’ varende schepen.
Goed voorbereid
Een van de cursisten die de simulatiesoftware mocht testen, is cursist Twan van Maassen. “Het systeem is heel gebruiksvriendelijk en lijkt op een Windows-achtige omgeving. Voor mij verliep de overgang van Poseidon naar de simulator soepel. Er zitten veel handige functies in het systeem. Je kunt bijvoorbeeld tekst toevoegen als er bijzonderheden zijn, zoals snelheidsbeperkingen bij werkzaamheden. Ook kun je makkelijk metingen uitvoeren om de afstand tussen een schip en een object te bepalen. Alles werkte verder prima.”
Ook cursist Gerard Tanis kijkt tevreden terug op de kennismakingsdag. “Ik vond het leuk om te doen en merkte dat ik goed overzicht had op de situatie. Alleen moet ik nog leren om de verschillende schepen uit elkaar te houden, maar dat is een kwestie van oefenen op de simulator. Poseidon heeft mij echt geholpen om me goed voor te bereiden. Je bent bekend met de topografie en je weet welke procedures er gelden. Wat dat betreft verliep de overgang van de e-learning naar de simulator dus heel goed.”
Dynamische omgeving
Coach Jacob Dekker zegt aangenaam verrast te zijn over de communicatievaardigheden van de cursisten. “Ik maakte me zorgen of ze met de tools uit Poseidon het gewenste niveau hadden om op de simulator te oefenen. De e-learning is een statische omgeving en dan krijg je op de simulator ineens te maken met een dynamische omgeving waarin van alles gebeurt. Die zorgen waren onterecht, want de cursisten deden het voor de eerste keer heel goed. Je merkt dat ze in Poseidon goed geoefend hebben.”
Geen koude overgang
De komende tijd gaan de cursisten verder trainen met verschillende scheepvaartscenario’s, zowel via de e-learning als op de simulator. “Het mooie is dat cursisten over een tijdje geen koude overgang naar de werkvloer hebben, want de software die we hier bij NNVO hebben, is vrijwel hetzelfde als waar VTS-operators in de praktijk mee werken. Ze weten straks precies hoe ze iets moeten instellen. Als coach ben ik heel blij met deze geavanceerde tool,” besluit Jacob Dekker.


