Binnenvaartschipper Kevin Keller was onlangs bij NNVO te gast om een college te geven over de binnenvaart. Cursisten van de VTS-opleiding krijgen normaal gesproken een kijkje in de keuken van de binnenvaart door mee te varen met een zesbaksduwstel in Rotterdam. Helaas was dit vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Het uitnodigen van een gastdocent bleek een goed alternatief.
Kevin Keller begon dertien jaar geleden als matroos in de binnenvaart en werkt inmiddels bijna tien jaar als kapitein. Sinds enkele jaren voert hij deze functie uit op het containerschip Moonlight. Toen NNVO hem vroeg om zijn ervaringen als schipper te delen met de cursisten van de VTS-opleiding, hoefde hij daar niet over na te denken. “Ik wilde de cursisten graag een kijkje geven in de wereld van een binnenvaartschipper. Met wie hebben ze nou eigenlijk te maken als VTS-operator? Hoe varen deze schippers en waarom maken ze bepaalde keuzes? Op dat soort vragen heb ik antwoord gegeven,” vertelt Kevin.
Twee werelden
Behalve de coronamaatregelen, speelde ook de samenstelling van de huidige groep VTS-cursisten mee in de keuze om een binnenvaartschipper als gastdocent uit te nodigen. “Van NNVO begreep ik dat deze cursisten vooral afkomstig zijn uit de zeevaart en zodoende kenden zij de binnenvaart nog niet zo goed. Als VTS-operator is het belangrijk dat je beide werelden kent, juist omdat ze heel verschillend zijn. Om een voorbeeld te geven: in de zeevaart wordt vooral op apparatuur en ervaring gevaren, terwijl men in de binnenvaart veel op gevoel en ervaring vaart. Een binnenvaartschipper houdt qua veiligheidsafstand soms marges van dertig centimeter aan, in de zeevaart is dat vaak tientallen meters. Door dit soort verschillen heb je een totaal andere belevingswereld van wat er mogelijk is met een schip.”
Bewustwording creëren
Volgens Kevin zorgt onwetendheid bij VTS-operators soms voor onbegrip: “Een VTSO begrijpt niet altijd waarom een binnenvaartschipper bepaalde keuzes maakt. Dat hoor je dan terug in de communicatie tussen VTSO en schipper. Voor mij was dat een belangrijke drijfveer om meer inzicht te geven in de binnenvaart. Tijdens mijn gastcollege liet ik de verschillende facetten van ons vak zien, maar ging ik ook specifiek in op het zicht van de schipper. Ik heb ze beelden laten zien vanuit de stuurhut, om aan te tonen wat ik als schipper wel en niet kan zien. Ik hoop hiermee een stukje bewustwording bij de aankomende operators te hebben gecreëerd.”
Samenwerking belangrijk
Ook legde Kevin uit hoe belangrijk het is om als team met elkaar samen te werken. “Als ik een sectorgebied binnenvaar, vertellen VTSO’s mij welke schepen ik zal tegenkomen en wat ik kan verwachten. Ik zie hen als mijn ogen en mijn toekomstvoorspellers: door de informatie en voorspellingen die zij mij geven, kan ik als schipper betere keuzes en afwegingen maken waardoor ik veilig door de havens kan navigeren. Om dit aan de cursisten te illustreren, legde ik een aantal praktijksituaties uit. Dat werkte verhelderend.”
De cursisten waren na afloop erg te spreken over het gastcollege. Ze vonden het praktijkverhaal van Kevin Keller interessant en leerzaam. “Het was voor mij een openbaring om te zien en te horen waarmee een binnenvaartschipper zoal te maken heeft,” zo reageerde een van de cursisten. NNVO bekijkt momenteel de mogelijkheden om het gastcollege een vast onderdeel te laten zijn van het leertraject voor VTS-operators.
