Hoe zorg je voor een uniforme beoordeling van praktijkexamens voor VTS-operators? Die vraag stond centraal tijdens de examinatortraining die NNVO organiseerde op donderdag 3 oktober 2019. Op de verkeerscentrale in Hoek van Holland kwamen dertien examinatoren bijeen om zich te laten bijscholen in het afnemen van praktijkexamens. Het was een van de vier trainingen die NNVO jaarlijks aan in totaal dertig examinatoren geeft.
De bijeenkomst vond plaats onder leiding van de Commissie van Certificering en Auditing (CCA). Deze commissie bewaakt het niveau van de opleidingen en is verantwoordelijk voor de examens. Namens CCA waren Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen, en opleidingskundige Francoise Kort vertegenwoordigd. Zij heetten de deelnemers om 09.30 uur welkom, waarna er werd afgetrapt met een rondje kennismaken en het delen van de laatste ontwikkelingen bij NNVO.
Ontwikkelingen
De huidige Initiële Training (IT), het eerste deel van de opleiding tot VTS-operator, draait inmiddels vijf jaar. “Het kan altijd beter en slimmer. Daarom wordt het tijd om verbeteringen door te voeren,” liet Andreas Keller weten. De belangrijkste vernieuwing is dat er binnenkort gestart wordt met e-learning. Sommige zaken die nu op een simulator worden geoefend, kunnen ook worden omgezet naar een e-learning. “Denk bijvoorbeeld aan topografie. Met e-learning kan de cursist dit soort lessen oefenen waar, wanneer en hoe vaak hij maar wil, in plaats van afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van een simulator.”
Theorie
Na de mededelingen vanuit NNVO werd de groep in tweeën verdeeld en ging de ene groep naar de simulatieruimte, terwijl de andere examinatoren met een stukje theorie aan de slag gingen. In het theoretische gedeelte werden onder meer de vier fases van een beoordeling behandeld. Hoe doorloop je als examinator deze fases en waar houd je rekening mee? Welke tools heb je tot je beschikking en wat zijn de do’s en don’ts? Ook werd stilgestaan bij ieders grootste uitdaging als het gaat om examinering.
Simulator
In de simulatieruimte kregen de examinatoren de opdracht een praktijkexamen te beoordelen op basis van zeven competenties. In groepjes van drie draaiden zij een examenrun, waarbij voor elk onderdeel de hamvraag was: verricht de aankomende VTS-operator de handelingen goed? De examinatoren vulden ieder voor zich het beoordelingsformulier in. Aansluitend werden de beoordelingen plenair nabesproken en werd hierbij vooral ook de uniformiteit gecheckt.
Nuttige training
Examinator Michel Beker, in het dagelijks leven VTS-supervisor op de verkeerscentrale in Hoek van Holland, kijkt terug op een nuttige training. “Het is prettig om met elkaar je inzichten te delen. Dat kan over van alles gaan, zoals op basis van welke criteria je een cijfer toekent. Het is mooi dat ik door mijn deelname aan deze training een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van ons werk. Daarnaast is het natuurlijk leuk om andere collega’s te ontmoeten.”
Ook examinator Johan Visser, VTS-operator in Dordrecht, vindt de training leerzaam. “Op een dag als vandaag heb je de tijd en ruimte om met elkaar te sparren. Dan merk je dat je soms tegen dezelfde zaken aanloopt, bijvoorbeeld op welke tijdstippen je welke competentie zou moeten beoordelen. Daarom is het goed dat we allemaal hetzelfde praktijkexamen doorlopen en dit gezamenlijk nabespreken. Daarnaast behoud je met deze jaarlijkse bijscholing je bevoegdheid als examinator. Het is een mooi vak!”