Het MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen vormde op donderdag 7 november het decor voor de kalibratiebijeenkomst voor VTS-coaches. Het was een van de vier bijeenkomsten die NNVO jaarlijks voor circa zestig coaches organiseert. Het programma stond in het teken van de laatste ontwikkelingen, een stukje didactiek, een praktijktoets op de simulator en het gezamenlijk doorlopen van een theorie-examen.
Door het bijwonen van de jaarlijkse kalibratiebijeenkomst behouden de coaches hun bevoegdheid. Hun deelname zorgt ervoor dat zij goed op de hoogte zijn van vernieuwingen binnen de VTS-opleiding, maar ook wat er speelt bij NNVO en in de markt. Daarnaast worden casussen, theorie- en praktijktoetsen behandeld met als doel uniformiteit in de beoordeling te krijgen. Bovendien kunnen de coaches kennis en ervaring omtrent actuele onderwerpen met elkaar uitwisselen.
Laatste ontwikkelingen
De zestien aanwezige coaches werden op de vierde bijeenkomst van dit jaar welkom geheten door VTS-adviseur Jacob Dekker en opleidingskundige Francoise Kort van NNVO. Zij werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen bij NNVO. Vervolgens werden de coaches in twee groepen verdeeld. De ene groep ging onder leiding van Francoise aan de slag met didactische vaardigheden, terwijl de andere groep onder leiding van Jacob plaatsnam achter de simulator om te oefenen met een toets uit de Initial Training.


Didactische vaardigheden
In het didactische onderdeel werd onder meer stilgestaan bij houding en gedrag. Francoise: “Het begint met een goede voorbereiding. Leg cursisten uit wat de leerdoelen van die dag zijn en geef hen de gelegenheid om vragen te stellen. Sta met enthousiasme voor de klas, dat werkt motiverend.” Er was hierbij ook aandacht voor de ervaringen van de coaches. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor orde in de klas? De deelnemers gingen hierover met elkaar in gesprek en gaven een aantal tips en tricks. Conclusie: het is belangrijk om duidelijke kaders te stellen en cursisten bij de lesstof te betrekken door bijvoorbeeld klassikaal vragen te stellen. “Als coach ben jij de regisseur van die dag,” aldus Francoise.
Beoordelen praktijktoets
In de tussentijd was de andere groep in viertallen aan het werk achter een simulator. Zij voerden een praktijktoets uit, waarbij elke coach een eigen rol kreeg toebedeeld. De deelnemers leren hierbij van elkaars vaardigheden, maar het belangrijkste doel van deze oefening was de uniformiteit in de beoordeling na te gaan. Het leverde een aantal inzichten op waar NNVO mee aan de slag gaat.
De dag werd afgesloten met het gezamenlijk doorlopen van een theorie-examen. Het werd al snel duidelijk dat de meeste coaches het antwoord op de vragen zonder moeite wisten te beantwoorden. De coaches gaven hierbij ook hun feedback op de vraagstelling, waaruit bleek dat er nog ruimte is voor verbetering.
Leerzame dag
“Superleerzaam,” zo reageert Remco Zuidam op de vraag hoe hij deze kalibratiebijeenkomst heeft ervaren. Naast coach is hij verkeersleider op de verkeerspost Schellingwoude in Amsterdam. “Het is belangrijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarom is zo’n bijeenkomst nuttig. Als je met elkaar om de tafel gaat om te werken aan uniformiteit komt dit de opleiding alleen maar ten goede. Daarnaast is het natuurlijk leuk om elkaar weer te zien.”
Carlos Rubio Perales, coach en verkeersleider op de verkeersposten in Nijmegen en Tiel, beaamt dit. “Als coach kom je elkaar wel tegen tijdens de opleiding, maar op een dag als vandaag spreek je elkaar toch op een andere manier. Het is leerzaam om te horen hoe andere coaches met bepaalde situaties in het lesgeven of het beoordelen omgaan. Je leert te reflecteren, kritisch naar jezelf te kijken. Maar het belangrijkste aan deze bijeenkomst is dat nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de opleiding worden besproken. Je wilt als coach natuurlijk goed op de hoogte zijn.”
De volgende kalibratiebijeenkomst vindt in 2020 plaats.

