Samen de ambities uit het strategisch ambitietraject van NNVO vertalen naar concrete acties en initiatieven. Dat was de opdracht die de drie werkgroepen Klant & markt, Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel en Samenwerking in de sector vanuit het bestuur hadden meegekregen. In de maanden voor de zomer kwamen de werkgroepleden wekelijks bij elkaar. Op dinsdag 6 september mochten zij hun resultaten presenteren aan het bestuur, het team van NNVO én aan elkaar.
De bijeenkomst vond plaats bij NNVO in Rotterdam, waar directeur Pieter Kuijt iedereen rond half twee welkom heette. Hij omschreef de strategiesessie van die middag als een mijlpaal, omdat het de afronding van een intensief traject betekende. “Geweldig om te zien hoe we dit traject met elkaar hebben opgepakt en dat alle participanten hier veel tijd in hebben geïnvesteerd. Jullie leveren de ingrediënten voor het menu aan, zodat wij dat topopleidingsinstituut kunnen zijn. Met jullie opbrengsten kunnen we invulling gaan geven aan onze ambities. Ik ben ontzettend blij dat we dit samen hebben gedaan.”
Vertrouwen in ambitie
Hierna was het woord aan Johan van Breda, namens Management Strategen betrokken bij de strategie van NNVO. Hij nam de deelnemers mee in een korte terugblik op het afgelopen jaar. Van de strategiesessies met het bestuur in september 2021 tot de laatste overleggen met de werkgroepen eind juni 2022. “We zijn gestart met de vraag: wat verbindt ons? Als ik terugkijk op de afgelopen periode dan is gebleken dat er veel raakvlakken zijn, ondanks de grote diversiteit tussen de organisaties. Ik heb een hoge mate van saamhorigheid en herkenbaarheid gezien. De werkgroepleden waren betrokken, bevlogen en wisten te denken vanuit bijdragen aan de gezamenlijke ambitie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de ambitie gerealiseerd gaan worden.”
Resultaten uit werkgroepen
Toen was het grote moment daar: het presenteren van de resultaten uit de werkgroepen. De voorzitters van de drie werkgroepen gaven aan de hand van een Powerpoint-presentatie tekst en uitleg over de belangrijkste thema’s die uit de overleggen naar voren kwamen. Evi Achten deed dat voor de werkgroep Klant & Markt, Ysbrand Bontekoe voor de werkgroep Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel en Andreas Keller voor de werkgroep Samenwerking in de sector. Allen bedankten zij de werkgroepleden voor hun betrokkenheid en bevlogenheid.
'Op welke termijn de vervolgacties realiseren en wat is daarvoor nodig?'
De werkgroepvoorzitters gaven per thema of onderwerp aan welke ‘producten’ er door de werkgroepen zijn opgeleverd. Van een SWOT-analyse tot een lijst met acties ten aanzien van de krapte op de arbeidsmarkt. En van een landelijk kader met functies, objecten en verantwoordelijkheden tot concrete ideeën voor een kennisplatform. Uiteraard mocht een lijst met vervolgacties niet ontbreken. De centrale vraagstelling hierbij was: op welke termijn kunnen we de vervolgacties realiseren en wat is daarvoor nodig?
‘Goud waard’
Na afloop van de presentaties kwamen nog twee bestuursleden aan het woord, die als sponsor voor de werkgroepen actief zijn geweest. “Jullie opbrengsten zijn goud waard,” reageerde Martijn Hage. “Heel knap hoe jullie de pet van je eigen organisatie hebben afgezet om vanuit NNVO te denken. Moeilijke onderwerpen werden niet vermeden en het was leuk om jullie enthousiasme en humor te zien.” Ook Stuart Kemp was onder de indruk van de resultaten uit de werkgroepen: “Complimenten voor alles wat jullie hebben besproken. Het is mooi om te zien dat de werkgroepen elkaar ook aanvullen. Ik ben verrast.”
Break-outs
Om antwoord te krijgen op de centrale vraag vanuit de werkgroepen stonden break-outs als volgende onderdeel op het programma. Hierbij gingen de deelnemers per werkgroep uit elkaar om met elkaar te gaan prioriteren. De bestuursleden rouleerden tussen de werkgroepen om over de onderwerpen mee te denken en te praten. Voor dit onderdeel was drie kwartier ingeruimd, maar dat bleek te kort. Er was nog veel om te bespreken en over na te denken. De werkgroepen kregen daarom iets meer tijd, waarna bestuursvoorzitter Jim van de Geer de middag afrondde met een slotwoord.
Start van de koers
“Een ambitie heb je niet in een jaar of twee jaar gerealiseerd. Een goed zeeman weet: de horizon blijft altijd voor hem uitgaan. Zo ligt hij met zijn schip in de haven en weet hij de volgende bestemming al. Zo werkt dat met ambities ook,” zei Jim van de Geer. “Het is een reis die altijd vooruit blijft gaan, waarbij je af en toe de koers zal moeten verleggen. Vandaag was een mooie start van onze koers.” Tot slot zette hij managementassistente Corry de Beer en communicatiespecialist Esther Pelgrim van NNVO in het zonnetje. Als dank voor het organiseren van de evenementen en alle communicatie overhandigde hij hen een bos bloemen.
De komende weken gaat NNVO in kleiner verband verder aan de slag met het prioriteren van de vervolgacties. Het bestuur zal samen met Pieter Kuijt het ambitiedashboard en de opbrengsten gaan vertalen naar een meerjarenbeleidsplan.
Meer info? NNVO publiceerde eerder een brochure waarin het strategisch ambitiedashboard wordt toegelicht. Wil je meer weten over de uitkomsten van het ambitietraject? Neem dan contact op met NNVO via .





