Kennismaken met… Jacob Dekker

In deze rubriek laten we elke maand een medewerker van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Deze maand is het de beurt aan VTS-adviseur Jacob Dekker. “Mijn werk is vooral interessant door de veelzijdigheid. Never a dull moment.”

Wie is Jacob Dekker?
“Ik ben 59 jaar jong, vintage zeg maar, en woon samen met mijn vriendin en twee Maine Coon poezen in het altijd gezellige Limmen. We wonen vlakbij het strand waar we wekelijks, soms zelfs dagelijks te vinden zijn. Naast het strand afschuimen hou ik van koken, wandelen, een goed boek en klussen in ons energieneutrale huis. En als die corona-narigheid weer de deur uit is, lekker veel roeien in een van de twee sloeproeiteams waarin ik actief ben.”

Welke werkervaring heb je?
“Ik heb eigenlijk mijn hele leven in de nautische wereld doorgebracht. Aan boord geboren, korte tijd ‘aan de wal’ gewoond en na de verplichte schooljaren meteen weer gaan varen. Via de zand- en grindvaart naar gastankers overgestapt en met een vreemde zijsprong van de pont over het IJ bij havenbedrijf Rotterdam beland. Daar heb ik anderhalf jaar onderzoeken gedaan bij nautisch beheer. Een erg leuke tijd tot het moment dat ik gevraagd werd of ik interesse had om VTSO te worden op de nog te bouwen verkeerspost Schellingwoude. Zo begon een carrière bij Rijkswaterstaat als VTSO, maar vooral in de opleidingen. Met name de laatste vijf jaar waren zeer intensief en hectisch doordat ik steeds meer met het beleid en de planning te maken kreeg. Op 1 januari 2020 was het moment dat ik gebruik maakte van de FLO-regeling waar ik nog inviel. Ondertussen werkte ik al enige tijd voor NNVO.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Bij NNVO werk ik één dag per week. Ik cluster mijn werkdagen op projecten waardoor ik soms langere periodes vrij kan zijn. Mijn werk is heel divers. De laatste tijd heb ik mij veel beziggehouden met e-learning. Dat vereist een heel nieuwe methodiek en denkwijze, maar is wel superleuk. Ook heb ik het afgelopen jaar samen met Jaco Weststrate de complete theorie van de VTS-opleiding van een grote update voorzien, wat ook erg leuk was om te doen. Momenteel zijn we bezig met de nieuwe simulator en de oefeningen die geconverteerd zijn weer bij te werken en na te lopen. Kortom: never a dull moment.”

Wat maakt jouw werk interessant?
“Mijn werk is vooral interessant door de veelzijdigheid. Dan ben je weer bezig met theorie, dan weer met de praktijk. Of je gaat als lid van de Commissie van Certificering en Auditing naar een examen of je bent zelf weer eens examinator of coach. Bij NNVO krijg ik de ruimte om dit te kunnen en mogen doen en dat allemaal binnen een klein team waarin iedereen elkaar kent en respecteert. Alle opgedane kennis kan ik kwijt in deze werkzaamheden en er wordt dan ook veel van je creativiteit en inventiviteit verwacht. Als alle investeringen vervolgens resulteren in positieve reacties van de cursisten en participanten, dan weet je dat het allemaal weer de moeite waard was.”

VTS-adviseur Jacob Dekker