Nieuwe module: varen op een jetski of waterscooter

Goed nieuws voor medewerkers die op zoek zijn naar een praktijkcursus jetski of waterscooter. NNVO biedt deze cursus vanaf 1 juli in samenwerking met de RIB School Scheveningen aan. De training duurt één dag, waarbij de nadruk ligt op veiligheid, omgevingsbewustzijn, snelheid en wendbaarheid. Michel Puglia van de RIB-school: “Een jetski heeft heel andere vaareigenschappen dan een gewone motorboot.”

De nieuwe module past goed in het aanbod aan cursussen bij de Nautische Leerlijnen. Coördinator Korstiaan Huisman: “Wij bieden al enkele jaren de module ‘Snelle motorboten’ aan via de RIB School Scheveningen. Dit is een gecertificeerde vaarschool waarmee we als NNVO een goede samenwerking hebben. Zo ontstond het idee om ook de module ‘Jetski/waterscooter’ in ons opleidingsaanbod op te nemen. Inmiddels is alles ingeregeld en kunnen kandidaten zich vanaf 1 juli via de NNVO-site aanmelden voor deze praktijkcursus.”

Doelgroep
De training is bedoeld voor handhavers en medewerkers van bijvoorbeeld de kustwacht, politie, brandweer en Rijkswaterstaat. Ervaring met het besturen van snelle vaartuigen zoals speedboten en RIB’s is een vereiste. Michel Puglia van RIB School Scheveningen: “We zien dat steeds meer overheidsinstanties gebruik willen maken van een jetski, bijvoorbeeld voor inspectiewerkzaamheden en hulpverleningstaken. Voordeel van een jetski is dat je op moeilijk bereikbare plekken kan komen, zoals in smalle vaarwegen of in ondiep water.”

Inhoud cursus
De deelnemers krijgen één uur theorie, de rest is praktijk. Zij leren hoe ze op een veilige en verantwoorde manier gebruikmaken van een jetski of waterscooter tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. “Een jetski heeft door de jet-aandrijving heel andere vaareigenschappen dan een gewone motorboot,” vertelt Michel Puglia. “We leren cursisten hoe ze de pre-checks moeten uitvoeren, hoe ze veilig hun koers kunnen varen, aan welke veiligheidseisen ze moeten voldoen en wat de nacontrole inhoudt.”

Praktische oefeningen
Om aan de cursus deel te kunnen nemen, heb je een goede lichamelijke conditie nodig. “Cursisten leren namelijk ook hoe je een slachtoffer uit het water moet oppikken en hoe je weer op een jetski klimt als je ervan af valt,” aldus Michel. Andere oefeningen die aan bod komen: langzame en snelle manoeuvres, langszij komen, manoeuvreren in nauwe ruimtes en slepen. Daarnaast is er aandacht voor communicatie, navigatie en routeplanning, bewustwording en omgang met andere watergebruikers, het weer en het getij.

Meer informatie: 04.11 Jetski / waterscooter
Image

Laatste nieuws

Scheepvaartmeester Vincent Gols

Achter de schermen bij scheepvaartmeester Vincent

In onze rubriek ‘Achter de schermen bij…’ bezoeken we een van de vaarwegbeheerders in het land. Dit keer gingen we langs bij de provincie Overijssel en laten we Vincent Gols (40) aan het woord over zijn baan als scheepvaartmeester. 

Lees meer
E-learning Poseidon

Port of Antwerp-Bruges tekent licentie voor e-learning Poseidon

In navolging van verschillende maritieme dienstverleners in Nederland heeft nu ook Port of Antwerp-Bruges een licentieovereenkomst getekend voor het gebruik van Poseidon. De e-learning wordt sinds een paar jaar succesvol ingezet binnen de VTSO-opleiding van NNVO.

Lees meer

Kennismaken met… Jetsy Werleman

In deze rubriek laten we nieuwe medewerkers van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Dit keer is het de beurt aan Jetsy Werleman, sinds begin dit jaar in dienst als medewerker bij het opleidingsteam.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu