Drie vragen aan cursist Mathijs Ruisch

Mathijs Ruisch (39) volgt op dit moment de basisopleiding tot VTS-operator. Hij hoopt in december zijn diploma te behalen. Daarna gaat hij aan de slag met de Sector Training bij de Port of Rotterdam. Hierbij doet hij alle kennis op die specifiek voor deze sector van belang is. Hoe ervaart hij zijn opleiding bij NNVO en wat verwacht hij van zijn nieuwe baan?

Waarom koos je voor de opleiding tot VTS-operator?
“Ik heb twintig jaar lang gevaren op zee en was toe aan iets anders. Ik ben begonnen als stuurman, werd uiteindelijk kapitein en was zo’n zes tot acht maanden per jaar van huis. Inmiddels heb ik een dochtertje van tweeënhalf jaar en vond ik het tijd om meer thuis te zijn. Ik had twee wensen: in de maritieme sector blijven en in Rotterdam werken. Ik kom namelijk uit een scheepvaartfamilie en ben een geboren en getogen Rotterdammer. Al snel kwam ik uit bij de Port of Rotterdam. Dat heb ik vooral te danken aan mijn broer. Hij werkte al bij het havenbedrijf, was altijd lovend over zijn werk en wees mij op een vacature voor VTS-operator. Daar heb ik op gesolliciteerd en zodoende volg ik nu de opleiding bij NNVO.”

Voldoet de opleiding aan je verwachtingen?
“Toen ik mij nog niet had verdiept in de functie van VTS-operator, verwachtte ik gewoon een korte cursus. Na wat research voor mijn sollicitatiegesprek kwam ik er al snel achter dat er veel meer bij komt kijken. Eenmaal in de opleiding begon het tempo vrij rustig. Eerst thuis studeren en later in de klas met je medecursisten oefenen met het uitspreken van procedures. Dit zijn interactieve lessen waarbij je strak de basis leert en dat heb ik als heel prettig ervaren. Het zorgt voor een goed fundament. Nu oefen ik sinds een maand op de simulator en is het echte werk begonnen. Ik had niet verwacht dat de opleiding nog zo pittig zou zijn. Maar het materiaal waarmee we mogen oefenen is prachtig. Ik vind het mooi dat de simulator identiek is aan het systeem op de werkvloer.”

Wat verwacht je van je toekomstige baan?
“In elk geval een vast rooster en gewoon weer dagelijks naar huis kunnen gaan, haha. Ik kijk ernaar uit om met nieuwe collega’s samen te werken en het vak onder de knie te krijgen. Na de basisopleiding volg ik eerst nog de Sector Training op de verkeerscentrale van Port of Rotterdam in de Botlek. Daar zal ik ook een aantal jaar ervaring opdoen. Mijn ambitie is om in de toekomst op verschillende verkeerscentrales inzetbaar te zijn.”

Cursist VTS-opleiding

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam

Vragen of meer informatie?

Openingstijden
Ma t/m vr: 08.00-17.00 uur

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu