Andreas Keller is voorzitter van de werkgroep Samenwerking in de sector. Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde strategisch ambitiedashboard gaat zijn werkgroep op woensdag 30 maart van start om ideeën en initiatieven te genereren. In dit interview stelt hij zichzelf voor, vertelt hij meer over de werkgroep en wat hij hoopt te bereiken.
Wie is Andreas Keller?
“Ik ben sinds 2012 werkzaam bij NNVO als hoofd opleidingen VTS. Zelf ben ik jarenlang VTS-operator geweest bij Port of Rotterdam. Voordat ik bij NNVO begon, was ik docent bij de STC Group. Eenmaal bij NNVO mocht ik de VTS-opleiding vernieuwen. De insteek was om de opleiding om te vormen naar competentiegericht onderwijs. Dat project heeft goed uitgepakt. Tegenwoordig heb ik een coördinerende functie binnen ons VTS-team, waarbij ik contact heb met cursisten, coaches, mentoren en examinatoren. Ik fungeer daarnaast als schakel tussen NNVO en de werkgevers op operationeel niveau. Verder ben ik betrokken bij IALA, een internationale organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde harmonisatie van maritieme navigatiemiddelen.”
Waarmee gaat jouw werkgroep aan de slag?
“Als opleidingsinstituut willen we ons ontwikkelen tot kennisplatform waar verschillende partijen samenkomen en waar kruisbestuiving plaatsvindt. Dat is nodig, omdat er veel technologische ontwikkelingen gaande zijn. Die ontwikkelingen vinden vooral plaats op het gebied van autonome schepen en automatisering aan boord van schepen. Als je kijkt naar VTS dan doen wij eigenlijk al jaren hetzelfde. Maar op enig moment moeten die verschillende systemen met elkaar gaan integreren. Wij zien voor NNVO een rol weggelegd om onze stakeholders bij elkaar te brengen. Hierbij spelen de volgende vragen: welke ontwikkelingen zijn er, hoe gaan we die integreren en welke medewerkers hebben we daar nautisch breed voor nodig? Maar we kijken ook naar gezamenlijk investeren in het onderwijs, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van een brugsimulator waarmee we operators kunnen trainen en het praktijkonderwijs verbeteren. Met dit soort onderwerpen hoop ik binnen de werkgroep aan de slag te gaan.”
Hoe zie je jouw rol als voorzitter?
“Het samenwerken met stakeholders en andere partijen is een proces dat al in gang is gezet bij NNVO en waarbij ik direct betrokken ben. De rol van voorzitter van een werkgroep met verschillende experts en organisaties sluit daar goed op aan. Als voorzitter wil ik er vooral voor zorgen dat onze sessies in goede banen worden geleid en dat er dus ook structuur is. Ik zie mezelf als aanspreekpunt en ben eindverantwoordelijk voor het proces.”
Wat hoop je met jouw werkgroep te bereiken?
“Dat we aan het eind van de rit veel mooie ideeën met elkaar hebben opgehaald en dat we een goed advies aan het bestuur van NNVO kunnen geven voor de toekomst. Ik ben benieuwd wat er aan ideeën en oplossingen uit de werkgroep naar voren komt.”
Over de werkgroepen
Begin februari maakten we bekend dat NNVO een strategisch ambitiedashboard heeft ontwikkeld. De speerpunten hiervan worden de komende tijd uitgewerkt in drie werkgroepen. In een korte periode van drie maanden bepalen de werkgroepleden met elkaar hoe zij vorm kunnen geven aan de ambities en de thema’s die daarbij horen. Zij presenteren hun uitkomsten begin juli aan het bestuur van NNVO, waarna invulling kan worden gegeven aan de ambities.
