Interview werkgroepleden Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel
De afgelopen maanden gingen drie werkgroepen aan de slag met de thema’s Klant & markt, Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel en Samenwerking in de sector. Hun missie: de ambities uit het strategisch ambitietraject van NNVO vertalen naar concrete acties en initiatieven. In september worden de resultaten aan het bestuur gepresenteerd. Hoe kijken de werkgroepleden op deze periode terug?
Het strategisch ambitietraject is voortgekomen uit strategiesessies met het bestuur van NNVO onder leiding van Management Strategen. De ontwikkelingen in zowel het nautische werkveld als daarbuiten gaan snel. Als opleidingsinstituut wil NNVO ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan de vakbekwaamheid van medewerkers in de sector. Met de nieuwe strategie heeft NNVO een stip op de horizon geformuleerd en zijn de ambities, doelen, transitie-uitdagingen en benodigde kwaliteiten vastgelegd.
Mooie kickstart
De drie speciaal hiervoor opgerichte werkgroepen hebben de afgelopen periode ideeën en wensen opgehaald. Charlotte Rosenblatt-de Graaff en Kevin van Drongelen, beide lid van de werkgroep Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel, kijken met een goed gevoel terug op deze samenwerking. “De werkgroepen hebben een gevarieerde samenstelling, waaraan zowel klanten, participanten als medewerkers van NNVO deelnemen. In onze werkgroep zijn bijvoorbeeld twee havenbedrijven, twee provincies, Rijkswaterstaat, operationele medewerkers en een onderwijskundige vertegenwoordigd. Deze brede samenstelling heeft gezorgd voor een mooie kickstart; er is veel kennis binnen de werkgroep om over het onderwerp vakbekwaamheid te praten,” vertelt Kevin van Drongelen, die zelf werkzaam is als teamleider Verkeer bij de Divisie Havenmeester van Port of Rotterdam.
'De manier van samenwerken verliep goed en heb ik als positief ervaren'
“Daar sluit ik mij bij aan,” zegt Charlotte Rosenblatt-de Graaff. Zij neemt aan de werkgroep deel namens Port of Amsterdam, waar zij werkt als medewerker Port Office bij de Divisie Havenmeester. “Het maakt het leuk en interessant dat alle kanten van de sector zijn vertegenwoordigd. Tijdens onze wekelijkse bijeenkomsten zijn we in drie subgroepen aan de slag gegaan met een specifieke vraagstelling. Na afloop hiervan koppelden we alle bevindingen naar elkaar terug. Deze manier van samenwerken verliep goed en heb ik als positief ervaren.”
Sector vooruit helpen
“Ons grootste voordeel is ook meteen een nadeel,” vult Kevin aan. “We zijn zo breed vertegenwoordigd dat dit het soms lastiger maakt om beslissingen te nemen. Er is veel input vanuit de verschillende organisaties en iedereen heeft zijn eigen kijk op bepaalde zaken. Je bent toch vaak geneigd door de ogen van je eigen organisatie te kijken. Maar uiteindelijk wil je als werkgroep met adviezen komen die de hele sector vooruit gaan helpen.”
Veel input en ideeën
Charlotte geeft aan dat hun werkgroep in relatief korte tijd veel input en ideeën heeft kunnen verzamelen. “In het begin moesten we even op gang komen, maar nu staat er best veel op papier. Je gaat met elkaar brainstormen, er ontstaan ideeën en zo beginnen dingen vanzelf te lopen. In goed overleg hebben we de belangrijkste thema’s vastgesteld.”
Kevin: “We zijn nu vijf of zes concrete onderwerpen aan het uitwerken. Eén daarvan is het portfolio van NNVO. Wij benoemen dan vier specialismen waarvan wij denken dat het goed is dat NNVO gaat onderzoeken of die kunnen worden toegevoegd aan het portfolio. Het gaat bijvoorbeeld om crisismanagement en binnenvaartveiligheid. Ook hebben we als werkgroep een landelijk kader uitgewerkt, waarin we alle overeenkomsten en verschillen tussen de medewerkers in het vaarwegbeheer hebben uitgewerkt. Het gaat hierbij om de functiebenamingen, de taken, de competenties en hoe ze worden getraind.”
Organisatie vanuit NNVO
De twee werkgroepleden kijken tevreden terug op de organisatie vanuit NNVO. Charlotte: “Mooi dat NNVO zich richt op de toekomst en met een kritische blik kijkt hoe je het als opleidingsinstituut beter kunt doen. Door aan de slag te gaan in werkgroepen en hierbij rekening te houden met al die verschillende participanten, vind ik dat NNVO het op deze manier goed voor elkaar heeft gekregen.” Kevin: “Daar ben ik het mee eens. Daarnaast vind ik het sterk dat NNVO niet sturend is geweest binnen de werkgroepen. De werkgroepleden konden zelf richting geven aan hun werkgroep en de thema’s naar eigen inzicht invullen.”
Vooruitgang boeken
Op de vraag wat zij hopen dat er uit hun werkgroep komt, reageert Charlotte: “Een betere samenwerking op landelijk niveau, waardoor er meer eenheid ontstaat. Daarnaast hoop ik dat er wordt gewerkt aan de inhoud van de modules, zodat deze beter aansluiten op de behoefte van de participanten.” Kevin hoopt op mooie stappen in het vakbekwaam maken en houden van het vaarwegbeheerpersoneel. “Het is in ieders belang, zowel voor het personeel als voor gebruikers van de vaarwegen, dat er op dit vlak vooruitgang wordt geboekt. Opleiden is één, maar het up-to-date houden is een andere uitdaging.”
Grote saamhorigheid
Johan van Breda is namens Management Strategen betrokken bij de voortgang van de drie werkgroepen. Hij schuift vaak bij de overleggen aan om samen met de voorzitters het proces te begeleiden. Hij zegt hierover: “Ik ervaar een grote saamhorigheid tussen de deelnemers vanuit heel verschillende organisaties. Er waren veel meer gelijke ideeën dan vooraf is gedacht. Alle deelnemers zien het belang in van samenwerken over de organisaties heen.” Volgens Johan is iedereen betrokken en willen de werkgroepleden graag bijdragen aan de doelen en ambities van NNVO. “Zij zien namelijk in dat dit ook gaat bijdragen aan hun eigen organisatie. Ze denken dus verder dan alleen hun eigen kaders.”