Wat houdt het werk van een VTS-operator in en welke workload brengt het communiceren met zich mee? Op deze vragen kregen vierdejaars studenten van de opleiding Maritiem Officier aan de Hogeschool Rotterdam antwoord tijdens hun bezoek aan NNVO. Zij waren op 13 september te gast op de leslocatie in het kader van het onderzoeksproject ‘Silent VTS’.
Het bezoek van de studenten stond vooral in het teken van het kennismaken met de rol van VTS-operator. Het project Silent VTS bestaat uit een praktijkgericht onderzoek naar hoeveel en welke informatie mondeling of via digitale tekstberichten uitgewisseld kan worden tussen VTS-operator en vaarweggebruiker. NNVO is als inhoudsdeskundige en adviseur betrokken bij dit onderzoek. Het maakt deel uit van het project Smart Shipping, waarin Hogeschool Rotterdam en Rijkswaterstaat sinds 2018 samenwerken. Jaarlijks zijn ongeveer vijftien studenten van de minor ‘Ship Systems and the Human Factor’ verbonden aan dit onderzoeksproject.
Oefenen op de sim
Bas Struijk, coach bij NNVO, gaf de studenten uitleg over de opzet van de nationale basisopleiding; de Initial Training tot Vessel Traffic Service Operator (VTSO). Hierna mochten ze aan de slag op de VTS-simulator. Ze kregen hiermee een goede indruk van wat het werk als VTSO inhoudt en hebben zelf ervaren welke workload het communiceren met zich meebrengt. Het toepassen van communicatieprocedures, het hebben van verkeersinzicht, multitasken… het kwam allemaal voorbij.
Leerzame dag
Niet alleen hebben de studenten ervaren hoe het is om als operator te werken, maar ook de rol van VTS-coach vervuld. Op de simulator neemt de coach de communicatie van de vaarweggebruikers op zich. Een VTS-operator in opleiding moet hierop anticiperen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een fictief havengebied, ontwikkeld door NNVO.
Voor de studenten was het een leerzame dag. Er is veel kennis opgedaan over het werk vanuit het perspectief van de VTS-operator. De rol als vaarweggebruiker vonden zij ook leuk, vooral om het de VTSO zo moeilijk mogelijk te maken.