In onze rubriek ‘Achter de schermen bij…’ bezoeken we een van de vaarwegbeheerders in het land en laten we een nautisch operator aan het woord. Dit keer gingen we langs bij de Verkeerspost Nijmegen, gevestigd bij een druk waterknooppunt waar de Waal en het Maas-Waalkanaal samenkomen. Ruud Huijding (32) geeft een inkijkje in zijn baan als VTS-operator.
“Ik werk nu ongeveer vier jaar als VTS-operator. Hiervoor werkte ik bij de Koninklijke Marine in Den Helder, waar ik radarwerk deed aan boord van een onderzeeër. Ik was teamleider onderwatersensoren en medeverantwoordelijk voor de navigatie. Het was een superleuke baan, maar na de aankoop van mijn eigen huis in Tilburg wilde ik dichter bij huis werken. Wel wilde ik graag in de maritieme sector werkzaam blijven. Toen een collega ging werken op de verkeerspost in Den Helder, werd ook mijn interesse voor het vak van VTS-operator gewekt. Ik verdiepte me in de functie en kwam er al snel achter dat het werk goed aansloot op mijn baan bij de Marine. Ik solliciteerde in 2018 op een vacature bij de Port of Rotterdam en ging daarna de opleiding in bij NNVO.”
Veilig en vlot
“Na ervaring te hebben opgedaan op de Verkeerpost Botlek in Rotterdam werk ik sinds 2020 op de Verkeerspost Nijmegen. Met in totaal 27 VTS-operators begeleiden wij 24/7 de scheepvaart op het traject Millingen–Beuningen. Wij zorgen ervoor dat het scheepvaartverkeer veilig en vlot verloopt over een traject van twintig kilometer, met als hoofdvaarwater de rivier de Waal. Het is een drukbevaren route waar schepen voornamelijk kolen en ijzererts vervoeren. Zij komen uit de Rotterdamse haven en varen naar het Duitse Ruhrgebied.”
Overzicht bewaren
“Het werken als VTS-operator bevalt me heel goed. Het is afwisselend en altijd weer een uitdaging om het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. Vooral op maandagochtend kan het heel druk zijn in de voorhaven en als het dan ook nog mistig is, moet je extra alert zijn. Aan de hand van radarbeelden en camera’s schat je continu in hoe de situatie op het water is. Je moet goed het overzicht kunnen bewaren en alleen relevante informatie kort en duidelijk aan de schippers communiceren. Waar nodig geef je verkeersaanwijzingen, bijvoorbeeld als er bij werkzaamheden langzamer gevaren moet worden of wanneer er incidenten zijn.”
'In mijn korte carrière bij Rijkswaterstaat heb ik al van alles meegemaakt'
“Daarnaast fungeren wij ook als centrale meldpost en hebben wij hiervoor een aparte calamiteitendesk ingericht. Dit betekent dat afwijkende situaties of incidenten bij ons binnenkomen. Aan de hand van een calamiteitenlijst ondernemen we dan actie. We maken een inschatting van de situatie en schakelen de juiste instanties in. We hebben hierbij goed contact met de hulpdiensten om hen snel naar de juiste plek met het desbetreffende vaartuig te begeleiden. We houden het scheepvaartverkeer op de hoogte van de situatie en registreren alle gebeurtenissen in een logboek.”
Uiteenlopende situaties
“In mijn korte carrière bij Rijkswaterstaat heb ik al van alles meegemaakt. Van serieuze aanvaringen tot bevers die de scheepvaart in gevaar brengen. Zo kregen wij een keer een melding van een schipper die zag dat een boom langs de vaarweg bijna was doorgeknaagd door een bever. Als het hard ging waaien, kon de boom omvallen en zo voor een gevaarlijke situatie zorgen. Dan moet je eerst uitzoeken van wie dat stuk grond is: van staatbosbeheer, de gemeente of de provincie? Vervolgens licht je de juiste instantie in en kan er actie worden ondernomen.
Ook kregen we een keer een melding dat twee kinderen op een luchtbed midden op de Waal waren gesignaleerd. Dan waarschuw je direct de brandweer en de politie en ga je na welke schepen er in de buurt varen. In de Waalhaven liggen boten van de hulpdiensten klaar dus die kunnen gelukkig snel ter plaatse zijn. Bleek het uiteindelijk om een roeiboot met twee mannen te gaan die naar de supermarkt wilden varen om bier te halen. Achteraf kun je daar wel om lachen, maar op het moment zelf is het natuurlijk even spannend. Als VTSO krijg je dus met allerlei situaties te maken.”
Over de Verkeerspost Nijmegen
- De kruising van de Waal en het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen is een van de drukste waterknooppunten in Nederland.
- Vanuit de verkeerspost begeleiden VTS-operators de scheepvaart, waarbij het traject op de rivier de Waal twintig kilometer lang is.
- De verkeerspost is gebouwd op een buitendijkse landtong. De VTS-operators hebben vanuit de controlekamer over 270 graden vrij zicht op het water.
- Het bijzondere design van de verkeerspost kenmerkt zich door een ellipsvormig gebouw dat op een betonnen sokkel staat. In alle richtingen kraagt het drie verdiepingen tellende gebouw boven de sokkel uit. Aan de rivierzijde zelfs vijftien meter. Vanwege de risicovolle ligging geen overbodige luxe.
Ben jij werkzaam als nautisch medewerker en vind je het leuk om een inkijkje te geven in jouw baan? Geef je dan op voor deze rubriek via