Kennismaken met... Andreas Keller

In deze rubriek laten we elke maand een medewerker van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Deze maand is het de beurt aan Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen en lid van de commissie van Certificering en Auditing.

Wie is Andreas Keller?
“Ik ben 56 jaar oud, getrouwd en trotse vader van twee zonen. Ik ben geboren en getogen in de wereld van de binnenvaart, een bedrijfstak die me nog steeds zeer na aan het hart ligt. In 1989 nam ik deel aan de eerste VTS-opleiding van NNVO en zit dit jaar dus dertig jaar in het VTS-vak.”

Welke werkervaring heb je?
“Mijn carrière ben ik begonnen als matroos bij de rederij Nedlloyd Rijn- en Binnenvaart. Direct daarna moest ik in militaire dienst. Na mijn diensttijd ben ik bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam begonnen als matroos op de patrouilleboten, om vervolgens in 1989 de VTS-opleiding in te gaan. Ik heb het vak van VTSO bijna twintig jaar uitgevoerd op de diverse verkeerscentrales van Rotterdam. In 2008 besloot ik de overstap naar het onderwijs te maken. Ik ben in dat jaar begonnen als docent binnenvaartkunde bij het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. In deze periode heb ik mijn onderwijsbevoegdheid gehaald. In 2012 maakte ik de overstap naar NNVO als hoofd opleidingen VTS. De eerste twee jaar bestonden vooral uit het gestalte geven van de nieuwe VTS-opleiding. Deze hebben we in 2014 gelanceerd. Na vijf jaar gaan we weer een vernieuwingsslag maken.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Mijn werkweken zijn erg wisselend. Samen met de collega’s van ons secretariaat is er veel te organiseren: roosters maken voor de nieuwe opleidingen, indelingen maken voor de diverse simulatoren, het bijhouden van de lesstof en het verzorgen van ‘train de trainers’ voor de coaches, examinatoren en mentoren. Ik probeer elke week een bezoek te brengen aan een training op de simulator. Daarnaast ben ik de contactpersoon tussen NNVO en de operationeel leidinggevenden van onze participanten. Verder ben ik ook mentor van onze VTS-klassen en lid van de commissie van Certificering en Auditing (CCA). Ik houd me dus ook bezig met het maken van examens en toetsen.”

Wat maakt jouw werk interessant?
“Het is een erg veelzijdige baan waarbij geen dag hetzelfde is. Ik ben veel onderweg en ontmoet veel verschillende mensen. Opleiden moet een beetje in je bloed zitten, het is mooi om mensen te zien groeien in een vaardigheid en dit te mogen begeleiden. Verder is het erg fijn in een team te mogen werken dat zo goed op elkaar is ingespeeld, waarbij de liefde voor het vak van VTSO wordt uitgedragen. Dat geldt zowel binnen NNVO met de collega’s van het secretariaat en de onderwijskundigen als met de coaches van de diverse participanten.”

Image