Ruim een jaar geleden interviewden we Henri Peeters, die toen net zijn diploma had behaald voor de opleiding tot brug- en sluisoperator. Hij vertelde over zijn ervaringen met het onderwijs bij NNVO en waarom hij voor deze opleiding had gekozen. Nu zijn we benieuwd hoe het gaat in zijn nieuwe baan en of de praktijk goed aansluit op wat hij heeft geleerd. We legden Henri drie vragen voor.
Hoe bevalt je baan als brug- en sluisoperator?
“Het werken op de bediencentrale in Maasbracht bevalt heel goed. In het begin was het wel wennen, want hiervoor heb ik 21 jaar gewerkt als hoofd procesoperator bij een afvalverwerkingsbedrijf. Mijn huidige baan is veel afwisselender. Het werk is uitdagend, omdat geen dag hetzelfde is. Vooral in het hoogseizoen lopen dingen vaak anders dan je van tevoren had gepland. Door het wisselende aanbod van recreatievaart moet je je planning voor het schutten telkens weer aanpassen. Dat betekent snel kunnen schakelen, maar daar houd ik wel van.”
Sluit de opleiding van NNVO goed aan op de praktijk?
“Ja, na de opleiding bij NNVO heb je een goede basis om als brug- en sluisoperator aan de slag te gaan. Op onze bediencentrale volg je eerst nog een interne training van veertig dagen. Je leert dan meer over de regio en de verschillende objecten. Op je werkplek leer je dus verder, daarna mag je als zelfstandig operator aan de slag. Maar ook dan leer je nog veel bij. Ik werk in een heel leuk team, met een goede mix tussen jong en oud. We delen graag situaties en ervaringen met elkaar. Daar leer je ook weer van.”
Wat heb je in de praktijk nog bij moeten leren?
“Verschillende dingen, omdat er zich telkens weer nieuwe situaties voordoen. Ik heb in elk geval geleerd hoe je met kritiek moet omgaan. In de opleiding was hier ook wel aandacht voor, maar niet uitgebreid. Daarnaast loopt het in de praktijk vaak net weer anders. Zo hadden wij vorig jaar zomer te maken met droogte waardoor we zuinig met water om moesten gaan. We waren beperkt in het schutten en dit ging een stuk langzamer dan gebruikelijk. Er was een schipper die onlangs mijn uitleg maar niet begreep waarom het schutten zo langzaam ging en dit ook duidelijk liet merken. Je moet dan professioneel blijven en niet geïrriteerd raken. Dat ging me goed af. Ik denk dan maar zo: als het je als schipper tegenzit en je geen uitlaatklep hebt, is dat soms best lastig. Wij proberen elke vaarweggebruiker zo goed mogelijk te helpen. Maar het watermanagement heeft prioriteit zodat iedereen kan blijven varen.”