Een jaar geleden schreef ik dat NNVO in de maanden daarvoor flinke stappen had gemaakt. Het jaar 2019 stond in het teken van de basis op orde krijgen en het plan van aanpak om de kwaliteit van de Nautische Leerlijnen te verbeteren. De basis is inmiddels op orde, waardoor voldoende draagvlak is gecreëerd om verder op door te bouwen.
Samen met het team hebben we gekeken hoe we onszelf zien als organisatie. Wie willen we zijn voor onze omgeving en welke koers willen we de komende jaren varen? We hebben de volgende ambitie met elkaar uitgesproken:
‘NNVO brengt veiligheid dichterbij’
Vervolgens zijn we verder gegaan met het maken van plannen en deze af te stemmen met het bestuur en onze relaties. Met het team zijn we eind 2019 aan boord gegaan van ons NNVO-schip om een mooie reis te gaan maken. We hebben onze doelen neergezet en onze kwaliteiten aan boord meegenomen. Onze reis gaat langs een aantal ‘tropische oorden’: kwaliteit en flexibiliteit van de VTS-opleiding omhoog, opleidingen VTS en Nautische Leerlijnen (NLL) beter laten aansluiten op de praktijk, werken in een financieel gezonde omgeving en ons team in haar kracht zetten. Een aantal wil ik hieronder nader toelichten.
Ontwikkelingen VTS-opleiding
De lesstof van de Initial Training van de VTS-opleiding is vernieuwd. Door problemen met iBooks is de lesstof overgezet naar Word en is deze inhoudelijk up-to-date gebracht. Daarnaast is ook een vernieuwingsslag gemaakt wat betreft de praktijkoefeningen.
NNVO heeft samen met TinQwise een e-learningtraject ontwikkeld voor de eerste zes oefeningen van de Initial Training (IT). Deze worden nu nog op de simulator gedaan, maar zijn heel goed te vervangen door e-learning. Cursisten krijgen zo meer mogelijkheden om te oefenen, er is minder simulator- en coachcapaciteit nodig en de opleidingsduur kan korter en efficiënter. Ook ontstaan hierdoor meerdere instapmomenten voor cursisten. Werkgevers hoeven voortaan niet meer een half jaar te wachten om een nieuwe medewerker te laten opleiden.
De eerste testen van de e-learning waren heel positief. We hebben mooie feedback ontvangen waarmee we direct aan de slag zijn gegaan. Tijdens de komende IT in januari 2021 gaan we de e-learning volledig inzetten. Poseidon, de naam die wij hebben gegeven aan deze e-learning-omgeving, is een uitstekende basis waarop we verder kunnen voortbouwen. Zo zullen de Nautische Leerlijnen snel volgen, maar ook voor onze participanten zien we mogelijkheden onderdelen van de Sector Training om te zetten naar e-learning. Daarnaast krijgen we al de eerste signalen vanuit de markt: partijen die graag met ons aan de slag willen en een samenwerking willen aangaan met ‘onze’ Poseidon.
Bovendien heeft NNVO opdracht gegeven aan Saab voor het bouwen van een eigen simulator. Op dit moment zitten we volop in de implementatiefase. De doelstelling is dat in maart 2021 de eerste IT-cursisten gebruik kunnen maken van deze simulator op het kantoor van NNVO in Rotterdam.
NLL beter aansluiten op de praktijk
Naast een vernieuwde leerlijn voor brug- en sluiswachters gaat NNVO ook leerlijnen ontwikkelen voor overige varende beroepen, zoals mobiel verkeersleider en gezagvoerder. In nauw overleg met onze participanten en inhoudsdeskundigen gaan we onze bestaande modules structureren, herzien en nog beter laten aansluiten op de praktijk. Onze coördinator is inmiddels gestart met een project voor het neerzetten van de module mobiel verkeersleider.
Met het aantrekken van een eigen docent zijn de Nautische Leerlijnen nog flexibeler geworden. Zo kunnen we de enorme toestroom aan cursisten nog beter aan en kunnen we ook beter inspelen op de behoefte voor maatwerk. Daarnaast ondersteunt deze docent bij het up-to-date houden van het lesmateriaal.
Slecht weer
Zoals met elke reis heeft ook NNVO te maken gehad met storm en tegenwind. In het voorjaar kregen we te maken met Covid-19 en de opgelegde maatregelen waardoor we niet meer fysiek les mochten geven. Bij VTS zaten we even met onze handen in het haar. De groepsgrootte, 22 cursisten, was in het verleden nog nooit zo groot. We hebben deze groep opgesplitst in vier subgroepen. In goed overleg met het MARIN en de havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam hebben we ervoor gezorgd dat de cursisten ‘coronaproof’ de opleiding konden afronden.
Ook bij de Nautische Leerlijnen zijn we erin geslaagd om slechts in een paar weken tijd de opleidingen om te bouwen van fysiek naar online. We hebben dit echt samen gedaan met ons team van professionals die noodgedwongen alles op afstand en vanuit huis moesten doen. Ik ben enorm trots op dit team, die heeft laten zien in het bezit te zijn van een fikse dosis veerkracht, verantwoordelijkheidsgevoel, doelgerichtheid, passie, kennis en betrokkenheid.
Toen we dachten weer lekker op koers te zijn, kregen we te horen dat ons kantoor in 2021 een andere bestemming krijgt. We zitten pas sinds februari 2019 op onze huidige locatie in Rotterdam en hebben hier ook onze leslokalen ingericht. We moesten dus weer op zoek naar een nieuwe locatie. Tijdens het schrijven van deze update zijn we in een vergevorderd stadium om een huurcontract af te sluiten voor een kantoor op de Marten Meesweg in Rotterdam. Dit is op vijf minuten loopafstand van ons huidige pand, aan de andere kant van station Rotterdam Alexander. Op deze locatie gaan we naast drie leslokalen ook vier simulatorruimtes inrichten, zodat we weer klaar zijn voor de toekomst. Een nieuw kantoor geeft nieuwe energie en biedt volop mogelijkheden om op de ingeslagen weg verder te gaan.
Nieuwe directeur
Tijdens onze reis zijn we ook de wervings- en selectieprocedure voor een nieuwe directeur gestart. Nadat we afscheid hadden genomen van onze oud-directeur heb ik als interim-directeur mogen samenwerken met het team van NNVO. Ik kijk met trots terug op de goede basis en duidelijke ambitie die we hebben neergezet. Per 1 december start Pieter Kuijt als directeur van NNVO. In de komende periode zal ik ervoor zorgdragen dat hij klaargestoomd wordt om het roer over te nemen. Medio januari 2021 verlaat ik het schip en ga ik op zoek naar een andere mooie uitdaging.
Johan van Breda
Directeur a.i. NNVO
