Op dit moment wordt hard gewerkt aan een upgrade van het lesboek voor de basisopleiding brug- en sluisbediening. NNVO stelde in 2019 in samenwerking met verschillende participanten en opdrachtgevers een werkgroep in om de opleiding onder de loep te nemen. Er is kritisch gekeken naar de lesstof en waar nodig zijn aanpassingen doorgevoerd. Jack Jonker, docent Nautische leerlijnen, maakt er nu samen met de onderwijsexperts een mooi en goed leesbaar geheel van.
Tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep kreeg NNVO input van onder meer Rijkswaterstaat, Swets Nautical Services, Waternet, de provincies en IVON. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen: de inhoud, lesvormen, roostering, duur van de opleiding, de kosten, etc. Naar aanleiding hiervan is er samen met inhoudsdeskundigen, waaronder Mario Querido en Jaco Weststrate, eens goed gekeken naar de lesstof. De inhoud stond als een huis, wel moest er nog een mooi geheel van gemaakt worden.
Inleven in de cursisten
Jack Jonker, docent Nautische leerlijnen, is vanaf september aan de slag gegaan met het herschrijven van de inhoud. Door de coronamaatregelen heeft dit even stilgelegen. “Bij het herschrijven richt ik mij direct tot de aankomend brug- en sluiswachter,” vertelt Jack. “Vanuit mijn jarenlange ervaring als brug- en sluiswachter kan ik mij goed inleven in de cursisten. Zij stappen vaak zonder nautische achtergrond in een geheel nieuwe wereld. Dat is iets om rekening mee te houden bij de upgrade van dit lesboek.”
Praktisch lesboek
Onderwijsexperts Evi Achten en Françoise Kort werpen er hun didactische blik op. Daarnaast wordt de kennis van VHP over waarnemen, schouwen en monitoren in het lesboek verwerkt. Al met al wordt het uiteindelijke resultaat een praktisch lesboek, met als doel een kwalitatieve bijdrage te leveren aan de opleiding tot brug- en sluisbedienaar.
Heb je vragen over deze nieuwe ontwikkeling? Mail dan naar .
