Pieter Kuijt over strategie NNVO
Ongeveer een jaar geleden maakte NNVO haar nieuwe strategie bekend. Drie werkgroepen gingen vervolgens aan de slag met de belangrijkste speerpunten. Hoe is er tot nu toe invulling gegeven aan de ambities en hoe ziet het vervolgtraject eruit? We vroegen het aan directeur Pieter Kuijt.
Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
“Het is een ontzettend goed jaar geweest voor NNVO. We hebben samen met onze stakeholders invulling gegeven aan het strategisch ambitiedashboard. Het proces zelf – het met elkaar in gesprek gaan en het betrekken van de participanten, afnemers en andere stakeholders – heb ik als enorm positief ervaren. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht en we weten elkaar nu beter te vinden. Dat biedt een enorm goede basis voor onze samenwerking in de toekomst.
'De internationale erkenning is een geweldige boost’
Ook in financieel opzicht hebben we het goed gedaan. We hadden meer omzet bij de Nautische Leerlijnen en veel deelnemers bij de VTS-opleiding. Daarnaast is in 2022 de nieuwe opleiding tot brug- en sluisoperator afgerond en hebben we een nieuwe examenorganisatie ingericht. Deze twee ontwikkelingen passen allebei heel goed in het verder professionaliseren van NNVO als onderwijsinstituut. Het hoogtepunt was toch wel het winnen van twee Learning Technologies Awards voor e-learning Poseidon. De internationale erkenning is een geweldige ‘boost’ voor ons team en zet NNVO op de kaart.”
Vanaf eind maart gingen drie werkgroepen aan de slag met de belangrijkste speerpunten uit het strategisch ambitiedashboard. Hoe is dat proces verlopen?
“Aan elke werkgroep werd een thema gekoppeld: hoe houden en maken we de medewerkers in het vaarwegbeheer vakbekwaam, hoe gaan we verder samenwerken in de toekomst en welke marktkansen zien we voor NNVO? Aan deze werkgroepen namen zowel medewerkers van NNVO, participanten, stakeholders als klanten deel. Zij hebben drie maanden intensief met elkaar samengewerkt. Dat heeft een aantal mooie uitkomsten opgeleverd. Soms heel concreet en soms zaken die nadere uitwerking vragen. Een klein voorbeeld daarvan is dat er een inventarisatie is gemaakt van alle functiebenamingen en -profielen in het vaarwegbeheer. Vervolgens mochten de werkgroepen hun resultaten in september presenteren aan het bestuur, het team van NNVO en aan elkaar tijdens een strategiemiddag.”
Hoe ziet het vervolgtraject eruit?
“Er zijn veel verschillende onderwerpen uit de werkgroepen naar voren gekomen. Samen met het bestuur hebben we een prioritering aangebracht, omdat we niet alles tegelijk kunnen doen. We kunnen een beroep doen op onze participanten, maar wij zijn de trekker en onze menskracht is beperkt. Daarom hebben we gekeken wat de belangrijkste twee thema’s zijn per werkgroep. Voor de werkgroep Klant & Markt zijn dat een sterke digitale basis van NNVO en de markt vergroten. Voor de werkgroep Vakbekwaamheid vaarwegbeheerpersoneel zijn dat het doorontwikkelen van praktijkgericht onderwijs en her- en bijscholing. En voor de werkgroep Samenwerking in de sector zijn dat de thema’s arbeidsmarkt en een samenwerkingsplatform inrichten.
Voor drie thema’s zijn al concrete acties opgestart. Het eerste is het goed op orde brengen van onze ICT-organisatie. Dit is de backbone van onze strategie. We willen een sterke digitale basis en ons huidige administratie- en leersysteem vervangen. Daarom zijn we gestart met een aanbesteding, met ondersteuning van Rijkswaterstaat en het havenbedrijf Rotterdam. We verwachten hier eind februari een besluit over te nemen en het project na deze zomer af te ronden.
‘Hoewel een strategie nooit af is, hebben we eind 2025 als richtdatum’
Het tweede is het thema her- en bijscholing. Een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de sector heeft geïnventariseerd aan welke herhalingstrainingen op korte termijn behoefte is voor brug- en sluisoperators. Als hier voldoende animo voor is, dan kunnen we snel starten met de ontwikkeling. Deze werkgroep gaat nu verder om te bepalen hoe een goed gestructureerd her- en bijscholingsprogramma er uit moet zien.
Het derde project is de ontwikkeling van een brug- en sluissimulator. Dit valt onder het thema het doorontwikkelen van praktijkgericht onderwijs. Ook hiervoor is een werkgroep opgericht en de leden komen deze maand voor het eerst bij elkaar. Zij gaan een programma van eisen opstellen, waarna we kunnen bepalen of er een businesscase is om dit ook gezamenlijk te gaan realiseren.”
Er is dus een start gemaakt met drie van de zes thema’s. Hoe ziet de timeline van de strategie er verder uit?
“We gaan onze prioritering uitwerken in een meerjarenplan. We zijn nu met een schets bezig, die we in april samen met het bestuur een slag concreter gaan maken. Hier rolt een meerjarenprogramma uit, waarbij elk programma een programmatrekker krijgt. Hoe het er precies per thema uit gaat zien, moeten we nog bekijken. Voor het ene programma kunnen we al activiteiten ontwikkelen, voor het andere zitten we nog in de verkenningsfase. Hoewel een strategie nooit af is, hebben we eind 2025 als richtdatum. Dan willen we de ambitie die we hebben neergezet met elkaar een aantal stappen dichterbij hebben gebracht.”
Als je mag dromen; waar staat NNVO eind 2025?
“Dan bieden we blended praktijkgericht onderwijs aan waarin veel meer gebruik wordt gemaakt van e-learning en simulaties. Dan is er een goede mix tussen klassikaal en individueel onderwijs, waarin ook de instapmomenten voor cursisten flexibeler zijn. Dan zijn onze opleidingen allemaal geaccrediteerd en worden ze hoog gewaardeerd door onze cursisten en de vaarwegbeheerders. Ook hebben we dan de samenwerking met verschillende partijen kunnen versterken. In Nederland, maar wellicht ook internationaal, denk bijvoorbeeld aan onze zuiderburen. Als dat gelukt is dan hoop ik dat wij als de organisatie worden gezien waar vaarwegbeheerders intensief samenwerken om medewerkers vakbekwaam te maken en te houden. NNVO brengt eenheid in verscheidenheid.”


