Virtueel lesgeven is beduidend anders dan lesgeven in een klaslokaal. Daar kwam Mario Querido, docent bij NNVO, al snel achter. Hij miste een paar bekende werkvormen zoals het geven van directe feedback of het observeren en beoordelen van groepswerk. Tegelijkertijd kreeg hij er nieuwe mogelijkheden voor terug. In deze blog geeft Mario vijf praktische tips om online trainingen succesvol te laten verlopen.
Toen ik vanwege de coronamaatregelen begon met virtueel lesgeven, merkte ik dat er online meer mogelijk is dan ik in eerste instantie dacht. Sommige werkvormen in een online training werken zelfs beter! Ik hoop dat je de onderstaande praktische tips kunt toepassen tijdens jouw digitale lessen.
Tip 1: Geef de cursisten advies over het device
In sommige Zoom-meetings die ik gaf, deden ook cursisten met tablets en telefoons mee. Tablets en telefoons werken prima bij een gesprek met een paar mensen of bij het kijken naar een presentatie. Ze werken niet prettig in een training waarbij de cursisten zelf actief bezig moeten zijn. Let dus op: een laptop of desktop-computer is voorwaardelijk voor de inzet van interactieve werkvormen, maar ook voor de toetsing.
Tip 2: Kies een rustige werkplek
Ik vraag de cursisten expliciet om een rustige werkplek te kiezen. Beweging en geluiden zijn niet alleen afleidend voor de cursist zelf, maar ook voor de andere cursisten. Dit geldt uiteraard ook voor jou als docent.
Tip 3: Maak gebruik van interactieve theoriebespreking
De combinatie van mondelinge reacties, stempels/emoticons en chat maakt theoriebespreking buitengewoon interactief. Gebruik deze functies eens in Zoom. De betrokkenheid van cursisten zal op deze manier wellicht zelfs hoger zijn dan in een bijeenkomst waarin sommige deelnemers het lastig vinden om in de groep te reageren.
Tip 4: Zet de Zoom Breakout Rooms in
Als je in subgroepen wilt werken, is het wel een voorwaarde dat je gebruik maakt van de functie ‘Breakout Rooms’ in Zoom. Check even deze link om te zien hoe je zo’n subgroep kunt aanmaken. NNVO heeft dit ook beschreven in haar Zoom-handleiding voor docenten.
Tip 5: Wees expliciet in je tijdbewaking
In een online training moet je duidelijker zijn in je tijdbewaking dan in een gewone training. De cursisten in een Breakout Room (dus in een kleinere deelsessie) kunnen niet zo gemakkelijk aan jou vragen hoeveel tijd ze nog hebben. Concreet:
- Vermeld vooraf bij elke opdracht hoe lang de opdracht duurt;
- Stuur tijdens opdrachten in subgroepen berichtjes naar je Breakout Rooms (nog 3 minuten, nog 1 minuut…);
- Deel je scherm en gebruik een online timer tijdens de pauzes. Deze digitale stopwatch vind ik leuk.
En als je nog even om Zoom wil lachen, kijk dan dit filmpje.
Belangrijke voordelen
Ik vind dat je als docent tijdens elke online training zelf kan zorgen voor een juiste mix: begeleiding, zelfstudie en praktijkopdrachten. Zo komen theorie en praktijk veel dichter bij elkaar. Een ander voordeel is de mondelinge toetsing: cursisten zijn in de eigen omgeving rustiger en meer geconcentreerd.
Samengevat ben ik dus heel positief over het digitaal lesgeven. Er zijn een paar belangrijke voordelen, zoals de voorbereidingstijd en weggevallen reistijd. Zelf heb ik nagenoeg dezelfde kwaliteit kunnen leveren als bij het klassikaal lesgeven. Meer praktische tips lees je in het artikel van onze onderwijsexperts: Praktische tips om online les te geven.
